De sociale structuur van wolvenroedels wordt al jaren bestudeerd. Het is duidelijk wie de leider is. Zijn positie wordt getest, maar capaciteiten en kracht bepalen wie de leider wordt. De wolven verschillen van elkaar. Ze zijn ook niet allemaal even capabel, maar hun eigen aard blijft behouden. Ze horen er wel bij en jagen gemeenschappelijk hun prooi na. Volhouden en wendbaarheid is hun kracht. Tijdens de jacht volgen ze, maar ze nemen van tijd tot tijd de leidinggevende taak even van elkaar over. Ze zijn taai en volhardend en volgen hun prooi net zo lang tot die er dood bij neervalt. Zij overleven elke turbulentie.

Ook vanuit leiderschap bij bedrijven kun je lessen leren van de wolven. Als je kijkt naar de kenmerken van de wolven in een roedel zijn er wellicht nog zaken over te nemen, zodat je een betere leider wordt:

 

De alfawolf

Iedere wolvenroedel heeft een alfamannetje en een alfavrouwtje die de leiding hebben over de roedel. Deze twee wolven hebben hun positie verdiend door hun ervaring. Zij hebben daar wel wat voor moeten doen. Deze twee wolven hebben maar een doel, namelijk het overleven van alle leden van de roedel. Zij leiden succesvolle jachten, besluiten wanneer de roedel naar een nieuw gebied gaat verhuizen en zij zijn meestal de enige wolven die pups mogen krijgen.

Als CEO of een andere hooggeplaatste leider in de organisatie, vervul jij deze alfarol. Jouw doelen gaan niet alleen over jouzelf, maar over de zorg en voedselverstrekking aan jouw team. Je hebt de leiding, niet alleen omdat jij de mensen zegt dat je die hebt, maar door dit aan te tonen door je acties. Je hebt je leiderschapsrol verdiend door jouw ervaring.

Je geeft leiding aan je team bij succesvolle projecten. Als je signaleert dat het tijd wordt om veranderingen door te voeren, dan doe je dat. En omdat jij niet het enige creatieve teamlid zal zijn, stimuleer jij andere teamleden hun creativiteit te gebruiken. Jouw succes komt niet door jouw individuele bijdrage, maar door jouw coordinatie van de teaminspanning.

 

De betawolf

De betawolf is de tweede leidinggevende: hij staat op als er iets met de alfawolf gebeurt. De betawolf is hiervoor opgeleid. Hij heeft zijn eigen achtergrond en ervaring. Zijn vaardigheden en technieken kunnen anders zijn dan die van de alfawolf, maar hij is uitgekozen in de veronderstelling dat hij de roedel kan leiden in afwezigheid van de alfawolf.

Je hebt als leider van een team een “second in command” nodig. Dit is een persoon met wie je je plannen kan bespreken, bij wie je ballonnetjes kan oplaten en door wie je een algemeen gevoel kan krijgen over de status van het team. Dit is iemand die je kunt vertrouwen: als je afwezig bent voor andere zaken, zorgt de “second in command” dat je niet in een puinhoop terugkomt.

Dit is niet iemand die je continu zal uitdagen in jouw alfarol. Deze persoon heeft een heldere kijk op zijn rol als ondersteuner van jou en het team. Hij kan eventueel in de toekomst een eigen team leiden, maar is er niet op uit om jou de controle uit handen te trekken.

 

De ervaren wolf

In iedere roedel zijn individuele wolven die genoeg ervaring hebben opgebouwd om de alfawolf uit te dagen. De sterke alfawolf zet deze wolven op hun plek, leert ze om de positie te respecteren. Deze ervaren wolven spelen een belangrijke rol in de roedel en zullen ooit weggaan. Zij zullen een andere wolf vinden om samen een eigen roedel te starten.

In iedere organisatie bevinden zich medewerkers die in de toekomst leiders zullen worden. Jouw taak is om deze medewerkers te herkennen en om hen te helpen zich te ontwikkelen. Je hebt ze nodig in jouw team, en door met hen te werken voorkom je conflicten doordat iemand denkt dat hij of zij jouw werk beter kan doen dan jij.

Bied aan om ze te helpen met carrieregesprekken en stimuleer ze om een opleiding te volgen. Wanneer de tijd is gekomen dat zij voelen dat ze hun positie ontgroeid zijn, help je ze de stap te zetten. Door hen te helpen verdien je het respect dat je nodig hebt voor een samenwerkend team.

Dominante mensen in jouw organisatie zullen altijd een manier vinden om zichzelf in de kijker te spelen. Jouw proactieve inspanning om hun talenten te ontwikkelen helpt hen te groeien en voorkomt potentiele chaos in je organisatie.

Ben je zelf een rijpe wolf, dan is het jouw doel om jouw ervaring en kennis te koppelen aan projecten binnen de organisatie, zodat je zichtbaar wordt.

 

De wolvenroedel als spiegel

Als je een betere leider wilt worden, zal je dit ook altijd in je achterhoofd moeten houden. Het succes van een wolvenroedel is het resultaat van de gezamenlijke inspanning van individuen, die geleid worden door een sterke leider. Bedrijven werken net zo. Als alle onderdelen soepel lopen onder een sterke leider met zelfvertrouwen, is succes gegarandeerd.