Baal je van je baan? Waar wacht je op? Maak dan werk van je werk! Je blijft langer bevlogen als je sleutelt aan je functie en werkgevers houden je langer aan boord. Job craften is hierbij de aangewezen techniek.

Met job crafting herontwerp je je werk en kun je je werk een stuk leuker maken zonder dat je van baan hoeft te wisselen. Ook is het een vaardigheid, die het in de toekomst goed doet op je cv. ‘Het blijkt een vaardigheid die goed past bij de veranderende werkomgeving. Organisaties moeten steeds sneller anticiperen op de veranderende eisen van hun omgeving. De term ‘wendbare’ organisatie is hip & happening. Er wordt daarbij ook van werknemers verwacht dat ze proactief zijn en hun functie daar waar nodig bijschaven..

Job crafting is:

  • Het zelf of gezamenlijk met collega’s verduurzamen van de eigen functie door kleine concrete aanpassingen in taken, relaties, cognities of context aan te brengen
  • Gericht op het versterken van de aansluiting van het werk op de persoonlijke behoeftes, sterktes en fysieke/cognitieve capaciteiten
  • Voor het bevorderen of behouden van uitdagend, betekenisvol en gezond werk
  • Vanuit eigen motivatie en inzicht in de ruimte die het werk biedt voor aanpassingen
  • Met oog voor (productie)doelstellingen en zonder collega’s te benadelen

Het zijn vaak maar kleine aanpassingen, maar met groot effect. Het verhoogt ‘t werkplezier waardoor medewerkers bereid zijn om net dat extra stapje te doen. Ook gaat de werkprestatie omhoog en stijgt de employability: er wordt nu optimaal gebruik gemaakt van de competenties van de werknemer.

 

Jezelf blijven ‘finetunen’ is eigenlijk een must

Als je je als werknemer niet blijft finetunen, streeft de rest van het bedrijf je voorbij en lig je eruit. En door kleine aanpassingen in je werk blijf je langer bevlogen.

 

Het herontwerpen van je baan is niet voorbehouden aan een bepaalde bedrijfstak of organisatie. Bevlogen werknemers die net dat stapje extra zetten, kan men natuurlijk overal goed gebruiken. Het kunnen dan ook hele kleine veranderingen zijn die het werkplezier verhogen. Misschien wil iemand wel een dag in de week thuiswerken, een vorm van contextueel craften: je verandert dan niet iets aan je werk zelf, maar wel aan de omgeving waarin je werkt, de hulpmiddelen die je ervoor gebruikt of het tijdstip waarop je het werk doet.

 

Zelfinzicht is de belangrijkste stap

Zelfinzicht is de eerste belangrijke stap van job craften Naast het maken van bijvoorbeeld een POP krijg je dat volgens hen ook door de dingen visueel te maken. Zet bijvoorbeeld al je taken op post-its en plak er een briefje in een andere kleur bij waarop staat of de taak je energie geeft of juist lusteloos maakt. Sluiten je taken eigenlijk nog wel aan bij je kwaliteiten? Als je iets heel erg goed kunt, maar je doet het weinig, kan je kijken of daar iets aan te veranderen valt.

 

‘Zorg dat je niet zuur achter je bureau zit’

We moeten allemaal nog door tot ons 67ste, het is dus zaak om goed voor jezelf op een rijtje te hebben waarvoor jij je bed uitkomt. Door job crafting verhoog je je duurzame inzetbaarheid en zorg je ervoor dat je straks niet zuur achter je bureau zit.

 

Do’s and dont’s voor de werknemer

  • Wees proactief. ‘De inhoud van je functie verandert niet als je er niet zelf achteraan gaat.’
  • Ken jezelf. ‘Weet waar je goed in bent en hoe je dat het beste in kunt zetten’
  • Wees realistisch. ‘Hoe maak je jezelf én het bedrijf beter? Het job craften kan niet alleen in je eigen belang zijn, de baas moet er ook wat aan hebben’
  • Je moet flexibel zijn. ‘De kans is groot dat je te maken krijgt met groeipijnen.’
  • Signaleer en stuur bij. ‘Je moet aanpassingen durven te doen. Zijn de targets onhaalbaar? Matcht je job niet meer met de rest van het team? Trek aan de bel.’

 

Geef je op!

The Wolfpack Company organiseert individuele coachingstrajecten, waarbij job craften als techniek gebruikt wordt. Ook in groeps- of teamverband bieden wij eendaagse cursussen aan. In groepsverband bestaat de groep minimaal uit 4 en maximaal 8 deelnemers. Als je wilt deelnemen aan een job craftingtraject van de Wolfpack Company kun je je aanmelden via de contactpagina op onze website. Je krijgt twee weken voor aanvang een aantal voorbereidingsopdrachten per mail. Na de cursusdag ga je vier weken een logboek bijhouden, waarin je aangeeft hoe het vordert met je doelstellingen. Vier weken na de job craftingdag organiseren wij een terugkomsessie, waarin we terugblikken op de ervaringen en kunnen leren van elkaar. De kosten voor een job craftcursus bedraagt € 495,00 excl. BTW.